Odoo 17 - Web Tasarım Araçları İncelemesi


Odoo açık kaynak kodlu bir programdır. Odoo.com, github ve diğer bazı kod depoları aracılığıyla modüllerin en son sürümlerine ulaşabiliriz. Dökümantasyon sayfası, eğitim sayfaları ve forum sayfaları bilgi edinilebilecek geniş bir arşive sahiptir. https://www.odoo.sh/ internet sitesi, odoo bulut platformu ile ilgili hizmetleri vermektedir.

Sistem Gereksinimleri:



Yerelde kurulum aşamalarından sonra http://localhost:8069/ ile odoo arayüzüne ulaşılabilir.

XML-RPC kullanarak harici Odoo sunucusuna bağlanabilirsiniz veya psycopg kullanarak harici postgresql veritabanına bağlanabilirsiniz. Farklı bağlantı seçeneklerine Web Services sayfasındaki linklerden göz atılabilir. CLI (Command Line Interface), External API , Extract API, Website Themes faydalı olabilecek bilgi linkleridir. PHP bağlantıları için PHP8'den itibaren XML-RPC uzantısı varsayılan olarak kullanılamayabilir. Kurulum adımları için kılavuza göz atın.

Odoo yaygın güvenlik açıklarının önleyecek şekilde tasarlanmıştır. SQL enjeksiyonları, manuel SQL sorguları gerektirmeyen daha yüksek düzeyde bir API kullanılarak önlenir. XSS saldırıları, enjekte edilen verilerden otomatik olarak kaçan üst düzey bir şablonlama sisteminin kullanılmasıyla önlenir.

Odoo'yu başka sistemlere entegre etmenin farklı yolları vardır. Bir seçenek Odoo API'sini kullanmaktır. Odoo API, Odoo verilerine erişmenin ve eylemleri programlı olarak gerçekleştirmenin bir yolunu sağlar. Bu, özel entegrasyonlar oluşturmak veya üçüncü taraf entegrasyon araçlarını kullanmak için kullanılabilir. Odoo'yu diğer sistemlerle entegre etmenin bir başka seçeneği de konnektör kullanmaktır. Konektörler, Odoo'yu belirli sistemlere bağlamayı kolaylaştıran önceden oluşturulmuş entegrasyon çözümleridir. Popüler CRM, muhasebe ve depo yönetimi sistemlerine yönelik bağlayıcılar da dahil olmak üzere birçok farklı bağlayıcı mevcuttur. Son olarak Odoo'yu özel kod kullanarak diğer sistemlere entegre etmek de mümkündür. Bu seçenek, Odoo API veya bağlayıcı kullanılarak gerçekleştirilemeyen özel bir entegrasyona ihtiyaç duyan işletmeler için en uygun seçenektir.

Kullanım amacına bağlı olarak Odoo'yu kurmanın veya hiç kurmamanın birden fazla yolu vardır. Çevrimiçi, Odoo'yu üretimde kullanmanın veya denemenin en kolay yoludur. Paketli yükleyiciler Odoo'yu test etmek ve modüller geliştirmek için uygundur. Ek dağıtım ve bakım çalışmaları ile uzun vadeli üretim için kullanılabilirler. Kaynak kurulumu, örneğin aynı sistemde birden fazla Odoo sürümünün çalıştırılmasına izin verdiği için daha fazla esneklik sağlar. Modüllerin geliştirilmesi yeterlidir ve üretim dağıtımı için bir temel olarak kullanılabilir. Geliştirme veya dağıtım için bir Docker temel görüntüsü mevcuttur.

Linux Mint 21.3'te deneme amaçlı kullandığım bazı terminal komutları:
sudo systemctl status postgresql
odoo cloc -p addons/account
odoo cloc -p addons/account -p addons/sale


LM 21.3'te odoorpc ile bağlantı denemesi (başarılı oldu) : pip install odoorpc
python3
>>> import odoorpc
>>> odoo = odoorpc.ODOO('localhost', port=8069)
>>> print(odoo.db.list())
['kaplan433']
>>> odoo.login('kaplan433', 'youremail@gmail.com', 'yourpass')
>>> user = odoo.env.user
>>> print(user.name)
Mitchell Admin
>>> print(user.company_id.name)
YourCompany
>>> user_data = odoo.execute('res.users', 'read', [user.id])
>>> print(user_data)
...
>>> user.name = "Ali Kaplan"


 

İlgili dosyaların Mint 21.3'teki yerleri:
/var/lib/odoo/.local/share/Odoo
/etc/odoo/odoo.conf
/etc/init.d/odoo
/etc/apt/sources.list.d/odoo.list
/etc/systemd/system/multi-user.target.wants/odoo.service
/usr/lib/python3/dist-packages/odoo
/usr/lib/python3/dist-packages/odoo/addons/website_sale_product_configurator/










ANA SAYFA