Ders 6 : Önemli Meta Tagları

6. dersimize kadar <head> ile </head> tagları arasına yazılan şu kodları öğrenmiştik:

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
Sayfa ölçeğinin giriş yapılan aygıtın ölçülerine göre ayarlanacağını bildiren koddur. (Cep-tablet uyumluluğu için)

<meta charset="UTF-8">
Karakter kodlamasını belirten koddur. (Karakter kodlaması verilmezse ç,ş,ö ve benzeri Türkçe karakterler düzgün görüntülenmeyebilirler.)

<title>Ders 6 : Önemli Meta Tagları - HTML Dersleri</title>
Sitemizin üst başlığını bildirdiğimiz koddur.

<link type="text/css" rel="stylesheet" href="./w3.css">
Sayfaya harici bir stil sayfası dahil etmemizi sağlayan koddur. href özelliği ile atadığınız css dosyası sayfaya dahil edilecektir.

<style> ... </style>
CSS kodlarını bu etiket ile tanımlarız. style tagı eğer belli bir element ve alt elementleri için kullanılmayacaksa yani sayfanın tümü için geçerli olacaksa head tagları arasında yer almalıdır. body tagı içerisinde kullanılırsa style tagının üst elementi ve bu üst elementin alt elementlerinde geçerli olacaktır.



Bu dersimizde meta tagları yanı sıra head tagları arasına yazılan style, title gibi diğer önemli bazı taglara da değineceğiz:

<meta name="description" content="Ders 6 : Önemli Meta Tagları - HTML Dersleri">
Arama motorları için en önemli taglardan biridir, sayfanın tanımlandığı bilgiyi içerir, her sayfanız için ayrı tanımlama yapılması tavsiye edilir.

<meta name="keywords" content="Ders 6, Önemli Meta Tagları, HTML Dersleri">
Arama motorları için en önemli taglardan biridir, sayfanın anahtar kelimelerine dair bilgiyi içerir, her sayfanız için ayrı tanımlama yapılması tavsiye edilir.

<meta name="date" content="2017-11-12T17:15:42+0300" >
Sayfanın tarih bilgisini bildiren koddur. Tarayıcınızın tarihi anlaması için standartlara uygun yazılması gerekmektedir.

<meta name="revised" content="2017-11-12T17:15:42+0300">
Sayfanın güncellendiği tarihi belirten koddur. Tarayıcınızın tarihi anlaması için standartlara uygun yazılması gerekmektedir.

<meta name="robots" content="index, follow">
Bu tagı koyduğunuz sayfa arama motorları tarafından indekslenecek, linkleri takip edilecektir. Sayfanın arama motorlarında görünmesini istiyorsanız bu kodu ekleyebilirsiniz.

<meta name="robots" content="noindex, nofollow">
Bu tagı koyduğunuz sayfa arama motorları tarafından indekslenmeyecek, linkleri takip edilmeyecektir. Sayfanın arama motorlarında görünmesini istemiyorsanız bu kodu ekleyebilirsiniz.

<meta http-equiv="refresh" content="20">
Bu tag ile sayfa her 20 saniyede bir yenilenecektir.

<link rel="icon" href="./favicon.ico" type="image/x-icon">
Böyle bir tag ile sitenizin tarayıcılarda gösterilecek simgesini ayarlayabilirsiniz. (Siteniz için bir favicon.ico veya favicon.png benzeri uygun boyutlu bir simge hazırladıktan sonra) Dilerseniz konu ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz : www.fullportal.org/GNULINUX/Gimp/websitesimgesi.html

<script src="betik.js"></script>
Benzeri bir kod ile javascript dosyasını sayfaya dahil edebiliriz. Bu kodu head veya body tagları arasında kullanabiliriz.




Ayrıca ek olarak şunu da belirtelim, html tagına giriş yapılan lang özelliği ile sayfanın dili bildirilebilir, örneğin sayfanın Türkçe yazıldığının bildirimi için:
<html lang="tr">
kodu yazılır.



6. dersimizin dosyasını indirmek için tıklayınız.





Yazı tarihi:



Bu yazı GNU GENEL KAMU LİSANSI v3 ile lisanslandırılmıştır. Lisansı muhafaza etmek kaydı ile dilediğiniz şekilde kopyalayabilir, dağıtabilir ve değiştirebilirsiniz.





ANA SAYFA WEB TASARIM HTML