Ders 3 : Yazı Vurgulama Tagları - HTML Dersleri

HTML 5 standartlarına göre başlıklar <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> ve <h6> tagları ile belirtilebilir. Bu tagları 2. dersimizde görmüştük.

Yazı içerisinde vurgulanacak kelime veya kelimeler için <em> tagı kullanılabilir. <em> tagı ibare, tabir, deyim belirtmek, vurgulamak için kullanılır. Çoğu tarayıcı <em> tagının vurgusunu standart olarak italik göstermektedir.

Önemli kelimeleri, cümleleri vurgulamak için <strong> tagı kullanılır. Çoğu tarayıcı <strong> tagı ile vurgulanan ibareyi kalın harflerle göstermektedir.

İşaret etmek için <mark> tagı kullanılabilir. Birçok tarayıcı bu tag ile belirtilen yazının arkaplan rengini sarı, yazıyı ise siyah renkle göstermektedir.

Vurgulanan yazıyı kalınlaştıran diğer bir tag ise <b> tagıdır.

Vurgulanan yazıyı italik gösteren diğer bir tag ise <i> tagıdır.

Herhangi bir çalışmanın başlığını belirltmek için <cite> tagı kullanılabilir. Çoğu tarayıcı bu tagın vurguladığı yazıyı italik olarak gösterecektir.

Yazının üzerine mouse ile gelindiğinde açıklama, tanımlama eklemek için <dfn> tagı kullanılabilir. Title özelliği ile üzerinde iken görünmesini istediğiniz yazıyı belirleyebilirsiniz.

Bir kısaltmanın altını noktalarla işaretlemek ve açıklamasını eklemek için <abbr> tagı kullanılabilir.

Bir yazı sahibinin iletişim bilgilerini vermek için <address> tagı kullanılabilir. Bu tag birçok tarayıcıda kendiğinden bir satır aşağıya geçerek başlar ve italik olarak gösterilir.

<blockquote> tagı ile alıntı yazı gösterilebilir. Bu tagın cite özelliği ile alıntı yapılan internet adresinin bilgisi verilebilir.

Paragraf belirlemek için <p> tagı kullanılır, <p> tagı en çok kullanılan html taglarından biridir.

Kısa alıntılar için <q> tagı kullanılabilir. Bu tagın arasındaki yazı başına ve sonuna gelen tırnak işaretleri ile belirtilecektir.

Yazıyı küçültmek için <small> tagı kullanılabilir.

<sub> tagı yazıyı yarım satır aşağıdan ve daha küçük göstermeye yarar. <sup> tagı ise yazıyı yarım satır yukarıdan ve daha küçük göstermeye yarar.

Yazıda bir değişiklik yapılacağı zaman <del> ve <ins> tagları kullanılabilir. del tagları arasındaki sözcüğün üstü çizilirken, ins tagları arasındaki sözcüklerin altı çizilir. Datetime özelliği eklenerek değişiklik tarihi belirtilebilir, cite özelliği ile değişiklik sebebini anlatan sayfaya link verilebilir.

<bdo> tagı yardımı ile yazının yönünü sağdan sola da ayarlayabiliriz. dir özelliğine rtl atarsak sağdan sola, ltr atarsak ise öntanımlı hali olan soldan sağa şekilde yazdırabiliriz. Bir de <bdi> tagı vardır, onun yardımıyla farklı yön formatlarındaki yazılar (örneğin Arapça ve Türkçe yazılar) beraber yazılabilirler.

<article> tagı ile diğer yazılardan bağımsız bir yazı içeriğini tanımlayabilirsiniz.



Zip dosyasını indirerek 003.html kodlarını inceleyebilirsiniz veya tarayıcınızın "sayfanın kaynak kodunu göster" seçeneği ile tagların nasıl kullanıldıklarına göz gezdirebilirsiniz.

Normal cümle yanında : em tagı ile vurgulanmış cümle

Normal cümle yanında : strong tagı ile vurgulanmış cümle

Normal cümle yanında : mark tagı ile vurgulanmış cümle

Normal cümle yanında : b tagı ile vurgulanmış cümle

Normal cümle yanında : i tagı ile vurgulanmış cümle

Normal cümle yanında : Cite Tagı ile Vurgulanmış Başlık

Normal cümle yanında : dfn tagı ile vurgulanmış cümle, atasözünü görmek için fare ile üzerine geliniz

Normal cümle yanında, abbr tagları arasındaki cümle : Y.M.Y.K.Y.

address tagının örnek kullanımı:
Bu yazı fullportal.org tarafından yazılmıştır.
XXX sok. No:55
Konak, İzmir



blockquote ve p taglarının örnek kullanımı, Ahmet internet sitesinde şöyle yazmıştı :

Bu blockquote ve p taglarının kullanımına bir örnektir.

Bu blockquote ve p taglarının kullanımına örnek ikinci paragraftır.




q tagının örnek kullanımı: Atalarımız der ki: Ters giderse kişinin işi, muhallebi yerken kırılır dişi

Normal cümle yanında : small tagları arasındaki cümle

Normal cümle yanında : sub tagları arasındaki cümle

Normal cümle yanında : sup tagları arasındaki cümle

del tagı kullanımı : Bu eski cümle
ins tagı kullanımı : Bu da yeni cümle

bdo tagı soldan sağa kullanımı : Bu paragraf soldan sağa doğrudur.
bdo tagı sağdan sola kullanımı : Bu paragraf ise sağdan sola doğrudur.

bdi tagının örnek kullanımı:
  • Deneme : إيان : 20. deneme



  • Article tagının kullanımı

    Bu yazıda article tagı kullanılmıştır.






    Ayrıca aside tagı (yazıdaki konuyla ilgili özel not belirtmek için kullanılabilir, açıklama şeklinde), pre tagı (yazıyı olduğu gibi gösterir, --html kodlarını değil tabii ki--), kbd tagı (yazıyı monospace fontu ile görüntüler, klavye girişi kısaltmasıdır --keyboard input--), samp tagı (yazıyı kbd tagı gibi monospace fontu ile görüntüler, bilgisayar programlarının örnek çıktılarını tanımlar), s tagı (artık doğru olmayan bilginin üzerini çizer, del tagı gibi), code tagı (bilgisayar kodlarını belirtmekte kullanılır, yazıyı monospace fontu ile görüntüler), var tagı (değişken belirtmekte kullanılır) gibi taglar da kullanılmaktadır.

    Bir de bugün ek olarak <title> tagından bahsedelim. Başlangıç ve bitiş title tagları arasına internet sayfasının tanıtım başlığı yazılır. Bu tag head tagları arasında olmalıdır. Örnek sayfamızda (003.html) bu tagın kullanımını da gösterdik. Bu tag arasına yazdığınız yazıyı tarayıcınızın en üst kısmında görebilirsiniz. Arama motorları için de önemli taglardan biridir.

    Not: HTML5 ile uyumlu olmayan tagları yazımıza dahil etmedik.

    3. dersimizin dosyasını indirmek için tıklayınız.





    Yazı tarihi:



    Bu yazı GNU GENEL KAMU LİSANSI v3 ile lisanslandırılmıştır. Lisansı muhafaza etmek kaydı ile dilediğiniz şekilde kopyalayabilir, dağıtabilir ve değiştirebilirsiniz.





    ANA SAYFA WEB TASARIM HTML